Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

#Τελευταίες ειδήσεις:

Εγχειρίδιο φυσικών γιατρικών-παραδοσιακής ιατρικής. Μέρος 1ο

Είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσεις μια ζωή από το να σώσεις.Είναι πολύ πιο εύκολο να γκρεμίσεις από το να χτίσεις.Σε αυτό το άρθρο-μελέτη θα δημοσιεύσω την πείρα ετών και τις γνώσεις γύρω από τις φυσικές θεραπείες και γιατρικά. 

Δυστυχώς αν και θα ήθελα να βγει μικρό το άρθρο τελικά δεν κατέστη δυνατό διότι θα πρέπει πρώτα να εξηγήσω κάποια απαραίτητα όσον αφορά τα βότανα το κερί και τα άλλα φυσικά υλικά διότι οι θεραπείες αυτές ισχύουν ΜΟΝΟ για τα βότανα και τα φυσικά υλικά που θα βρείτε μόνοι σας στην φύση (άγρια) και όχι για όσα πωλούνται σε οποιοδήποτε κατάστημα(βιολογικό ή μη). 

Έτσι (δυστυχώς ή ευτυχώς) πριν παρουσιάσω τις συνταγές για αρκετές ασθένειες έπρεπε να φτιάξω ένα...γλωσσάρι που να διευκρινίζει ότι όταν λέμε την λέξη «ρίγανη» σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν εννοούμε αυτή που θα αγοράσουμε από κάπου και όταν λέμε την λέξη «κερί» εννοούμε αυτό που θα πάρουμε εμείς με το χέρι μας από τις μέλισσες.

Σας συμβουλεύω να κρατήσετε τις συνταγές και τις οδηγίες αυτού του άρθρου διότι ίσως σας χρειαστούν όταν δεν θα μπορείτε να πάτε σε κάποιο...φαρμακείο ;)

Επίσης τονίζω υπεύθυνα ρητά και κατηγορηματικά πως για να έχει νόημα η κάθε συνταγή πρέπει να διαβάσετε όλο το άρθρο (και τα δύο μέρη) χωρίς να παραλείψετε τίποτα διότι οι φυσικές θεραπείες δεν είναι μια συνταγογράφηση στον παθολόγο της γειτονιάς αλλά είναι τρόπος ζωής, θέασης των πραγμάτων και κουλτούρας γενικότερης , πράγμα που απαιτεί να κάνουμε κάποια βήματα περαιτέρω από τα βήματα που απαιτούνται για να πάει κάποιος στο...ΙΚΑ.

Μέρος πρώτο:Γλωσσάρι.

1) Βότανα άγρια αυτόφυτα.  

Αν κάνετε μια σύγκριση των φυσικών βοτάνων που θα μαζέψετε και θα ξηράνετε μόνοι σας, με τα σπαρτά του σούπερ μάρκετ θα ανακαλύψετε ότι οι διάφορες πολυεθνικές που πουλάνε βότανα σας πουλάνε ΑΛΛΑ μέρη του φυτού από αυτά που θα έπρεπε: Το χαμομήλι δεν είναι ολόκληρο αλλά πωλούνται μόνο οι ανθοί του, το φασκόμηλο ουδέποτε έχει ανθούς, η ρίγανη είναι μόνο τα φύλλα της, η λεβάντα είναι άλλο είδος από την άγρια...οι διαφορές είναι πολλές. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Θα το εξηγήσω με ένα παράδειγμα ενός γνωστότατου βοτάνου, την Ρίγανη.

Αν αγοράσετε 1 κιλό ρίγανη από το εμπόριο θα είναι ένα σακουλάκι σαν αυτό που αγοράζουμε τριμμένο τυρί (χωρητικότητας ίσως 2 λίτρων)και θα σας κοστίσει ίσως 15 ευρώ. Η ρίγανη αυτή θα έχει μόνο φύλλα και τίποτα άλλο. Αν βρεθείτε σε κάποια επαρχία και αποφασίσετε να μαζέψετε εσείς 1 κιλό φυσική άγρια ρίγανη τότε θα πρέπει να μαζέψετε...3 τσουβάλια(!!!) ρίγανη πάνω στην ανθοφορία της που μετά από το τρίψιμο της θα γεμίσει μια λεκάνη 15 έως 20 λίτρων αναλόγως το είδος της ρίγανης που θα συλλέξετε. Επίσης στο τελικό προϊόν δεν θα υπάρχουν μόνο φύλλα αλλά και άπλετος ανθός. Με αυτό το πείραμα θα καταλάβετε ότι τα βότανα που πωλούνται στα καταστήματα έχουν τουλάχιστον το 10πλάσιο βάρος(!) από τα φυσικά και είναι πάντα τα πιο ΦΤΩΧΑ μέρη του φυτού σε αιθέριο έλαιο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός και προφανής: Το οικονομικό κέρδος.

Το ακριβό μέρος ενός βοτάνου είναι το αιθέριο έλαιο του. Είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του βοτάνου και ως εκ τούτου την τιμή του. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών βοτάνων συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας τους που το αιθέριο έλαιο είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό στο φυτό και κυρίως στα άνω μέρη του(ανθός-άνω φύλλα). Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν κάποια βότανα του ποταμού με κυριότερους εκπροσώπους τις μίνθες (μελισσόχορτο, δυόσμος κ.λ.π.) χωρίς ωστόσο αυτή η εξαίρεση να εμποδίζει και σε αυτά τα είδη τις εταιρείες να βάλλουν το...χεράκι τους. 

Στα βότανα λοιπόν που σπέρνουν οι διάφορες εταιρείες δεν τις συμφέρει να σας πουλάνε τα ακριβά μέρη του βοτάνου, που έχουν μεγάλο ποσοστό αιθέριου ελαίου, και ως εκ τούτου θερίζουν τα άνω μέρη του και τα κάνουν αιθέριο έλαιο το οποίο μοσχοπουλάνε σε αστρονομικές τιμές μετέπειτα στην φαρμακοβιομηχανία και στην βιομηχανία καλλυντικών-αρωμάτων. Αυτό που μένει από τον θερισμό είναι τα κατώτερα μέρη του φυτού τα οποία είναι άχρηστα αφού είναι πολύ φτωχά σε συστατικά και αιθέριο έλαιο. Είναι το «άχυρο» (το βαρύ και ξυλώδες κομμάτι του φυτού)που κανονικά θα έπρεπε να πεταχθεί, όμως αυτό το υπόλειμμα το πουλάνε νομιμότατα ως βότανο σε όσους δεν μπορούνε να διακρίνουν την διαφορά.


Έτσι λοιπόν η ρίγανη που λέγαμε ότι θα αγοράζατε από κάποιο κατάστημα ναι μεν θα είναι ρίγανη αλλά δεν θα είναι τα μέρη του φυτού που θα έπρεπε να καταναλώνονται αν θέλουμε να έχουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού. Αντιθέτως στα φυσικά βότανα θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να έχουν: ανθό,μπουμπούκια,σπόρους, άνω φύλλα κ.λ.π. ώστε να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε πραγματική ρίγανη και όχι σανό με άρωμα ρίγανης! 

Η διαφορά βάρους και όγκου που έχουν τα φυσικά άγρια βότανα(πράγμα φυσικό αφού το λουλούδι είναι ελαφρύτερο από το ξυλώδες κομμάτι του φυτού) από τα καλλιεργήσιμα εμπορικά, δημιουργούν πρόβλημα στην πώληση τους διότι ο καταναλωτής όταν ζητάει ένα κιλό φυσική λεβάντα, έχοντας συνηθίσει τα βαριά βότανα του εμπορίου, δεν συνειδητοποιεί ότι ζητάει ένα μεγάλο.....τσουβάλι προϊόντος και φυσικά δεν μπορείς να του εξηγήσεις εύκολα και την τιμή αυτού του...τσουβαλιού. Επίσης το άλλο πρόβλημα που γεννάται είναι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει από αυτά ο καταναλωτής καθώς δεν είναι σε αποστειρωμένο φακελάκι μιας δόσης. Συνεπώς τα φυσικά άγρια βότανα είναι ασύμφορο να πωλούνται και όποιος λέει ότι πουλάει εμπορικά άγριο γνήσιο βότανο ή τον εαυτό του κοροϊδεύει ή εσάς.

2)Το βαλσαμόλαδο 


Το βαλσαμόλαδο (ή αλλιώς σπαθόλαδο) είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο κατάλληλο τόσο για εξωτερικές επαλείψεις όσο και για εσωτερική κατανάλωση. Είναι το καλύτερο φάρμακο για τα εγκαύματα από τον ήλιο τα οποία τα γιατρεύει σε λίγες ώρες(!) όπως επίσης στην επούλωση πληγών και δερματοπαθειών. Στην εσωτερική λήψη ενδεικνύεται στην κολίτιδα, στα έλκη, κ.λ.π. ενώ έχει μηδενικές παρενέργειες. Μόνη προσοχή θέλει στο σημείο του δέρματος που βάζουμε βαλσαμόλαδο να μην το δει ο ήλιος μέχρι να απορροφηθεί, διότι η υπερικίνη που περιέχει είναι φωτοευαίσθητη ουσία και είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιο εξάνθημα αν το σημείο επάλειψης έρθει σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Έτσι αν πρόκειται να κάνετε επάλειψη στο δέρμα σας είναι προτιμότερο να το κάνετε το βράδυ ή να καλύψετε το σημείο από το ηλιακό φως μέχρι να απορροφηθεί η ουσία από το δέρμα σας τελείως.

Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του είναι αποκλειστικά γνήσιο παραδοσιακό ελαιόλαδο που θα παράξετε εσείς από ελιές που θα συλλεχθούν με το χέρι παραδοσιακά. Οι συγκεκριμένες ελιές δεν πρέπει να έχουν δεχθεί κανένα ψεκασμό, κανένα φάρμακο, κανένα λίπασμα, ή κάτι άλλο που να μην είναι φυσικό. Το βότανο που χρησιμοποιείται είναι άγριο βάλσαμο και η μέθοδος για την παραγωγή του βαλσαμόλαδου είναι η παραδοσιακά ενδεδειγμένη(εξαγωγή και ζύμωση 40 ημερών στον ήλιο).

Η παραδοσιακή εξαγωγή υπερτερεί της σύγχρονης εξαγωγής εν θερμώ που χρησιμοποιούν πολλοί παραγωγοί βαλσαμόλαδου(σπαθόλαδου) διότι με την παραδοσιακή μέθοδο το διάλυμα γίνεται ελαφρώς όξινο δηλαδή ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ. Δεν μπορούμε να κάνουμε αντισηπτικό διάλυμα που να μην είναι έστω ελαφρώς όξινο ή ελαφρώς αλκαλικό. Αντισηπτικό διάλυμα με ουδέτερο ph δεν νοείται και επειδή το βαλσαμόλαδο από αρχαιότητας προοριζόταν κυρίως για τραύματα, καλλιεργήθηκε η πρακτική εξαγωγής στον ήλιο με ζύμωση 40 ημερών. Το βαλσαμόλαδο λοιπόν (αν θέλετε να είναι φάρμακο και όχι...καλλυντικό) θα το φτιάξετε με τον τρόπο που το φτιάχνανε από αρχαιότητας διότι τότε δεν υπήρχε το μπεταντίν ή το ιώδιο.

3)Η κηραλοιφή 

Κάποτε πριν από χρόνια μια μικρή κοπέλα βρήκε μια καρυδιά που είχε φυτρώσει σε ένα ποταμάκι κοντά στο σπίτι της. Της αρέσανε τα φρέσκα καρύδια: Το δυνατό άρωμα τους, η γεμάτη και ελαφρώς πικρή γεύση τους και έτσι κάθε χρόνο όταν πια το καλοκαίρι ήτανε παρελθόν πήγαινε και καθόταν στην όχθη του ποταμού κάτω από την καρυδιά και έτρωγε τον αγαπημένο της καρπό. Τα φρέσκα καρύδια. Με τα χρόνια η κοπέλα μεγάλωσε, έγινε γυναίκα και έμαθε από τους παλαιότερους να φτιάχνει διάφορα φυσικά γιατρικά, συστατικά για τα οποία έβρισκε κοντά στην καρυδιά που τόσο αγάπησε. Η Μέντα και το Μελισσόχορτο. Το βάλσαμο και οι Ελιές. Τα Μελίσσια με τις Μέλισσες να τρυγάν τα λουλούδια τριγύρω και να φτιάχνουν το μέλι,το κερί,την πρόπολη. Όλα ήταν κοντά στην αγαπημένη της καρυδιά. 

Μαζί με αυτά έμαθε και την παρασκευή της αγνής κηραλοιφής: «Μην αγοράζεις έτοιμο κερί» της είχαν πει οι παλαιότεροι. «Είναι πάντα νοθευμένο το αγοραστό. Κανείς δεν πουλάει 100% κερί. Πάρε κερήθρες από τα μελίσσια και κάνε αγνό κερί μόνη σου. Θέλει τριπλή βάφτιση σε ζεστό νερό το κερί για να βγει αγνό. Θέλει ξύλο ακακίας στον πάτο του τσουκαλιού. Και θέλει και αγάπη για να βγει λευκό.» Το κορίτσι παραξενεύτηκε από τον συνειρμό. Το κερί θέλει τριπλή βάφτιση σε νερό, θέλει ένα άκακο ξύλο και αγάπη για να γίνει λευκό... Αυτά είναι στοιχεία πίστης... Όμως έκανε όπως του είπαν οι παλαιότεροι και έμαθε να βγάζει ένα κερί διαφορετικό από τα άλλα και μαζί με αυτό και αγνό λάδι έφτιαχνε την κηραλοιφή της, που χρησιμοποιούσε σε κάθε δερματικό πρόβλημα δικό της και της οικογένειάς της. 


Κάποτε της ζήτησα να με μάθει την τέχνη της και με έμαθε να φτιάχνω αυτό το πανάρχαιο γιατρικό. Μαζί με την τέχνη μου έδωσε και μερικά κομμάτια «δείγματα» κηραλοιφής για να στείλω στους φίλους μου. Και μαντέψτε. Κάθε δείγμα ήταν σε ένα...καρυδότσουφλο! Παραξενεύτηκα. Δεν ήξερα για την καρυδιά της. «Γιατί σε καρυδότσουφλο;» την ρώτησα. «Γιατί εξαιτίας μιας καρυδιάς αγάπησα τα φυσικά γιατρικά. Εμπνεύστηκα από αυτήν. Και δεν την ξέχασα. Αφού θες να στείλεις μια μικρή ποσότητα ως δείγμα γιατί να την βάλουμε σε ένα άχαρο πλαστικό σακουλάκι και όχι σε ένα χαριτωμένο ξύλινο καρυδότσουφλο; Να τιμήσουμε έτσι και την καρυδιά μου.». 

Δεν μπορώ να πω ότι στην αρχή μου άρεσε η ιδέα αλλά δεν μπορούσα και να αρνηθώ. Βλέπετε έζησα πολλά χρόνια στην πόλη και είχα ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι άνθρωποι της φύσης κάθε τι το φυσικό. Γι αυτούς κάθε δέντρο κάθε τσόφλι κάθε κόκκος χώματος έχει ένα άλλο χρώμα και μια δική του ιστορία. Τελικά έστειλα στους φίλους μου κομμάτια κηραλοιφής στο....καρυδότσουφλο και με τα χρόνια έγινε καθεστώς.

Αν και πλέον φτιάχνω εγώ την κηραλοιφή, ακολουθώ αυτό που μου είπε τότε η «γυναίκα της καρυδιάς» και φυσικά την συνταγή της. Δεν αγοράζω έτοιμο κερί αλλά πάω στον μελισσοκόμο και μου δίνει την κερήθρα και το φτιάχνω εγώ. Βάζω και από το δικό μου αγνό λάδι. Έχω πάντα ξύλο ακακίας για το τσουκάλι και μπόλικη αγάπη. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής ποιότητας κηραλοιφή: «όταν πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Έχει ένα κομμάτι από εμάς.» μου έλεγε η γυναίκα αυτή κάποτε και είχε δίκιο.

4)Καλλιεργήσιμα φυσικά ιατρικά που είναι αδύνατον να βρούμε αυτοφυή.

Υπάρχει μια κατηγορία φυσικών γιατρικών που είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε ελεύθερα στην φύση στην φυσική τους κατάσταση όπως π.χ. το κρεμμύδι η ο καπνός και αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τα αγοράσουμε από κάποιον που τα καλλιεργεί ή να τα καλλιεργήσουμε εμείς οι ίδιοι. 


Σε αυτή την κατηγορία και εφόσον δεν επιθυμούμε να γίνουμε αγρότες κάνουμε ένα ταξιδάκι μέχρι την επαρχία και αγοράζουμε προϊόντα που δεν είναι υβρίδια και είναι καλλιεργημένα παραδοσιακά και στην εποχή τους. Το φαινόμενο να αγοράζουμε μπανάνες τον χειμώνα και πορτοκάλια το καλοκαίρι ισχύει μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε φρουτοσαλάτα. Εάν θέλουμε να προμηθευτούμε προϊόντα για θεραπευτικούς σκοπούς αυτά πρέπει να έχουν παραχθεί στην εποχή τους χωρίς φυτοφάρμακα και να τα συντηρήσουμε με τις παραδοσιακές μεθόδους αν θέλουμε να τα έχουμε για όλο τον χρόνο.


Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ξέρετε γύρω από τα φυσικά προϊόντα και κυρίως τα βότανα που είναι ευπαθή, είναι η συντήρηση τους και η ημερομηνία λήξης τους. Η φύση έχει μεριμνήσει ούτως ώστε να μπορούμε να συντηρήσουμε ένα προϊόν της τόσο χρόνο όσο θα χρειαστεί για να το παράξει ξανά, δηλαδή μετά από ένα χρόνο. Οπότε τα βότανα έχουν ημερομηνία λήξης ένα χρόνο από την ημερομηνία συλλογής τους και με ιδανικές συνθήκες φύλαξης. Έτσι αν μαζεύατε τώρα ένα βότανο 03/17 (όπως ας πούμε η λεβάντα) μπορείτε να το χρησιμοποιείτε το αργότερο ως τον 03/18 εφόσον το ξηράνετε και το συντηρείτε άριστα. Θα παρατηρήσετε ότι σε πολλά βότανα του σούπερ μάρκετ δεν αναγράφεται η ημερομηνία συλλογής τους(γιατί άραγε;) ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό και γενικώς αποδεκτό ότι με την πάροδο των μηνών η ποιότητα του αποξηραμένου βοτάνου αρχίζει να φθίνει καθώς αποβάλλει σταδιακά το αιθέριο έλαιο του. Τα άγρια βότανα λοιπόν, που θα συλλέξετε εσείς την εποχή που ανθίζουν, εκτός από την ανώτερη ποιότητα τους θα είναι και ολόφρεσκα. 


Όσον αφορά την συντήρηση τους θέλει πολύ προσοχή. Η παραδοσιακή ξήρανση τους σε ξηραντήριο τα κάνει υδρόφιλα καθώς αποβάλλουν την υγρασία τους τελείως και συνεπώς μόλις έρθουν σε επαφή με υγρασία(έστω και του ατμοσφαιρικού αέρα) την προσλαμβάνουν άμεσα και χαλάνε(σέπονται). Επίσης αν κλειστούν ερμητικά κάπου είναι δυνατόν να χαλάσουν εάν έχουν κρατήσει κάποια υπολείμματα υγρασίας. Η καλύτερη μέθοδος λοιπόν είναι να τα συντηρήσουμε τυλίγοντας τα σε κάποιο σκληρό χαρτί (ώστε να απορροφάει τυχόν υπολείμματα υγρασίας) και να τα τοποθετούμε σε κάποιο γυάλινο βάζο (τυλιγμένα πάντα σε χαρτί). Το βάζο θα αποτρέπει την υγρασία να εισέλθει και το αιθέριο έλαιο να εξέλθει από τα βότανα και το χαρτί εσωτερικά του βάζου θα απορροφάει τυχόν υπολείμματα υγρασίας.

5)ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παγίδα της βοτανικής και των φυσικών γιατρικών γενικότερα.

Το σύστημα και οι φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να μην χάνουν κέρδη από τα φυσικά φάρμακα που ο ασθενής μπορούσε να προμηθευτεί εντελώς δωρεάν από το χωράφι,κάνανε ότι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να καταργήσουν την τάση του ανθρώπου να εμπιστεύεται καλύτερα την φύση από το φαρμακείο και εν μέρη το πέτυχαν.

Έτσι από το 1900 ακόμα έχουμε  αναφορές και αποδείξεις για μια φοβερή εκστρατεία εναντίον των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων. Ποιος παλαιότερος δεν θυμάται την αφίσα που έβλεπε κανείς σε κάθε ιατρείο για την μάνα που έπαθε καρκίνο;

Στην αφίσα αυτή, η οποία περιέργως έχει εξαφανιστεί πλέον, μια μάνα πήγαινε στον γιατρό ο οποίος της διέγνωσε καρκίνο και τις πρότεινε θεραπεία. Η γυναίκα δεν άκουσε τον γιατρό αλλά μια γρια που της πρότεινε κάποια βότανα και όταν τα βότανα δεν κάνανε τίποτα και η γυναίκα πήγε ξανά στον γιατρό πλέον και αυτός δεν μπορούσε να κάνει κάτι και στην τελευταία σκηνή της αφίσας η γυναίκα είχε πεθάνει και το παιδί της έκλαιγε στον τάφο της. Κάποτε αυτή η αφίσα κοσμούσε κάθε ιατρείο και οι παλαιότεροι θα την θυμούνται σίγουρα. 

Φυσικά η αλήθεια είναι πως η πείρα το πείραμα και η στατιστική έχουν δείξει άλλα αποτελέσματα. Αν κάνουμε μια σύγκριση στο ποσοστό αυτών που πέθαναν από χημικά φάρμακα και αυτών που πέθαναν από φυσικά θα τρομάξουμε και αν δούμε και το ποσοστό αποτυχίας και παρενεργειών των χημικών ουσιών και το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο των φυσικών θα....πανικοβληθούμε ακόμα και αν έχουμε πάρει έστω και....ντεμπόν στην ζωή μας αλλά αυτή την έρευνα αφήνω τον καθένα να την κάνει μόνος του.

Η ουσία είναι πως επειδή ο κόσμος δεν είναι τόσο ηλίθιος όσο θέλουν να πιστεύουν τα....μεγάλα κεφάλια που τον κυβερνούν, αργά η γρήγορα οι άνθρωποι κλείσανε τα αυτιά τους στην προπαγάνδα και επιχείρησαν να κάνουν μια στροφή στις φυσικές θεραπείες και αυτό επιχειρήθηκε και επιχειρείται μέχρι τις μέρες μας από κάθε άνθρωπο που αρχίζει και βλέπει πως τελικά το ντεμπόν δεν είναι τόσο αθώο όσο του λέγανε.

 Και φυσικά ο κάθε ένας που ήθελε ή θέλει να στραφεί στην φύση έπρεπε να αναζητήσει την χαμένη γνώση γύρω από τα βότανα και τις φυσικές θεραπείες. 

Και φυσικά αυτό θα το έκανε για να βρεί λύση στο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε διότι πολλοί λίγοι προνοήσαμε να ξέρουμε την φυσική θεραπεία για το πρόβλημα που δεν είχαμε αλλά μπορεί να προέκυπτε στο μέλλον....

Και φυσικά όλο αυτό το πήραν χαμπάρι τα λαγωνικά των φαρμακοβιομηχανιών....

Και πάλι ....φυσικά (!) σιγά μην αφήνανε οι εταιρείες τους πελάτες να κάνουν φτεράαααα.

Το κόλπο της σύγχυσης της πληροφορίας.


Αφού οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν πως η ανθρωπότητα ήταν κάπως...δύσπιστη και ανυπάκουη στα δηλητήρια που την ταΐζουν (και έχουν το θράσος να τα αποκαλούν φάρμακα ελέω κονόμας) σκέφτηκαν να απογοητεύσουν τον ασθενή από τα φυσικά φάρμακα ώστε να μην έχει επιλογή και αφού η λάσπη εναντίων της φύσης δεν απέδιδε την επιθυμητή...πελατεία έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο για να επιστρέψουν τα πρόβατα στο....νοσοκομείο.

Παλαιότερα το κατεστημένο όταν ήθελε να αποτρέψει μια γνώση από το να την έχουν οι πολλοί την έκρυβε καλά και δεν επέτρεπε σε κανέναν να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Όμως με το πέρασμα των αιώνων αυτό γύρισε μπούμερανγκ διότι όλο και πιο πολλοί ακτιβιστές,αγωνιστές απλοί άνθρωποι κατάφερναν να βάζουν την μύτη τους στα μυστικά και να μοιράζουν απαγορευμένες γνώσεις στο ευρύ κοινό. 

Έτσι αφού το σύστημα είδε πως δεν μπορεί να κρύψει την γνώση ερμητικά σκαρφίστηκε κάτι άλλο χειρότερο: Να κάνει την γνώση τόσο ασήμαντη ώστε να μην έχει αξία για κανέναν!Πως το έκανε αυτό;

Το κόλπο ονομάζεται «Σύγχυση πληροφοριών» ώστε ο κάθε καλόπιστος ερευνητής να μην μπορεί να διακρίνει ποια θεωρία είναι αληθινή και ποια ψεύτικη και είναι σχετικά απλό: παραδείγματος χάρη είσαι ένας επιστήμονας και μια μέρα κάνεις μια συνταρακτική ανακάλυψη που καταρρίπτει όλα τα επιστημονικά ως τώρα δεδομένα. 

Ανακαλύπτεις ας πούμε ότι τελικά (λέμε τώρα) η γη δεν είναι στρογγυλή αλλά ...επίπεδη. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο σύστημα το οποίο ενδεχομένως γνωρίζει από πριν αυτό που εσύ μόλις ανακάλυψες.

Εσύ σαν καλοπροαίρετος ερευνητής δημοσιεύεις την εργασία σου και φυσικά το σύστημα δεν μπορεί να σε κάψει στην πυρά ούτε να σε αποκεφαλίσει όπως θα έκανε παλαιότερα αλλά έχει βρει κάτι καλύτερο: Να σε κάνει τόσο μικρό και ασήμαντο που δεν θα σου δίνει σημασία ούτε ο...... εαυτός σου!

Την επόμενη μέρα  το σύστημα θα εμφανίσει καμιά δεκαριά επιστήμονες που θα επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη σου εμφανίζοντας «δικές τους έρευνες» που θα διαφοροποιούνται από την δική σου σε κάποια φαινομενικά ασήμαντα σημεία  και την μεθεπόμενη θα εμφανιστούν άλλοι τόσοι που θα έχουν κάνει αντίθετες μελέτες και ανακαλύψεις που θα αναιρούν τα όσα ανακάλυψες. Θα ακολουθήσει διαδικτυακός πόλεμος ανάμεσα στις δυο ομάδες που θα κρατήσει λίγους μήνες και σε αυτό το διάστημα θα λάβουν μέρος και τα ΜΜΕ που ενώ στην αρχή θα πάρουν την δική σου θέση μετά θα δημοσιεύσουν και τις «έρευνες» των δέκα άλλων που ασπάστηκαν και επιβεβαίωσαν την θεωρία σου (μόνο που η δικές τους έρευνες θα έχουν κάποια...αμφιλεγόμενα σημεία) και εν τέλη τα ΜΜΕ θα ασπαστούν τους άλλους δέκα που υποστήριξαν το αντίθετο από αυτό που εσύ ανακάλυψες επικαλούμενα τις «ανακρύβειες» των αρχικών ερευνητών που «επιβεβαίωναν» την δική σου ανακάλυψη.

Εν τέλη και μετά από έναν χρόνο αν κάποιος καλοπροαίρετος ερευνητής θελήσει να ψάξει στην Google αν η γη είναι....στρογγυλή ή....επίπεδη με μια αναζήτηση στο ψαχτήρι θα βρίσκει τα εξής αποτελέσματα: Ένα εκατομμύριο +1 αποτελέσματα από τα οποία 500.000 άρθρα και βίντεο θα «αποδεικνύουν» ότι η γη είναι στρογγυλή, άλλα 500.000 άρθρα και βίντεο θα «αποδεικνύουν» ότι η γη είναι επίπεδη και κάπου στο τέλος θα υπάρχει ένα άρθρο (το αρχικό δικό σου) που θα είναι η αληθινή και τεκμηριωμένη μελέτη ότι όντως η γη είναι επίπεδη. 

Και ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης θα πρέπει να διαβάσει 1.000.000 άρθρα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για να φτάσει στο δικό σου. 

Και ακόμα και αν το κάνει θα του πάρει 75 χρόνια.

Και ακόμα και αν το ρισκάρει να ψάξει τόσο, στην πορεία θα έχει διαβάσει τόσα πολλά αντικρουόμενα επί του θέματος που πλέον δεν θα μπορεί να καταλάβει ότι εσύ λες αλήθεια.

Και ακόμα και αν το καταλάβει θα είναι πολύ γέρος πλέον για να το διαδώσει.

Και ακόμα και αν πάλι τα καταφέρει δεν θα τον πιστέψει κανείς γιατί θα είναι ο μόνος που περίμενε και έψαξε και θυσίασε τόσα πολλά απλά για μια κρυμμένη πληροφορία...

Ρουα Ματ..

Έτσι λοιπόν αυτό το κόλπο του συστήματος εφαρμόστηκε και στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τις φυσικές θεραπείες:

Αναζητώντας στο ψαχτήρι της Google για ένα οποιοδήποτε φυσικό γιατρικό θα βρείτε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άρθρα που υποστηρίζουν πως το εν λόγο κάνει....τα πάντα. Δεν έχει σημασία ποιο θα βάλετε στην αναζήτηση. Με λίγη έρευνα θα ανακαλύψετε ότι για την κάθε πάθηση στο νετ υπάρχουν άρθρα που προτείνουν χιλιάδες διαφορετικά....βότανα και για το κάθε βότανο υπάρχουν χιλιάδες άρθρα που το προτείνουν για.....χιλιάδες διαφορετικές παθήσεις και άντε εσύ να βρεις ποιο λέει αλήθεια και ποιο λέει ψέμματα.....Και αν πέσεις μέσα από τύχη έχει καλώς αλλά αν πέσεις σε fake θεραπεία το ποιο πιθανόν είναι πως απλά θα επιστρέψεις στις φαρμακοβιομηχανίες.


Παραδείγματος χάρη αν κάποιος αναζητήσει στην Google τις λέξεις «κρεμμύδι φυσική θεραπεία» θα ανακαλύψει πως υπάρχουν άρθρα πως το...κρεμμύδι κάνει για:(πάρτε ανάσα) βρογχίτιδα, γρίπη, μυρμηγκιές, καλόγερους, χτυπήματα, αιμορροΐδες(!!!τι εννοεί ο ποιητής;να βάλω κρεμμύδια στον....;;;), πόνους, σπυριά, ζάχαρο, πόνους των αυτιών, μυρμηγκιές, πυρετό, για την καταπολέμηση της πτώσης των μαλλιών, πονόλαιμο....(μόνο φραπέ δεν φτιάχνει)... ενώ αν κάνουμε την ίδια αναζήτηση με το μελισσόχορτο θα μάθουμε ότι το εν λόγο..βότανο τα κάνει όλα και συμφέρει αφού υπάρχει αρθρογραφία που αποδεικνύει ότι θεραπεύει σχεδόν τα...πάντα!!!!!

Βέβαια η αλήθεια είναι άλλη. Δεν υπάρχει το φάρμακο πανάκεια και τα φυσικά φάρμακα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως φάρμακα και όχι ως το μαγικό φίλτρο του .....αστερίξ. Κάθε βότανο και φυσική ουσία είναι εν δυνάμει και φάρμακο και κάθε φάρμακο έχει μια ΚΥΡΙΑ δράση(ενέργεια), κάποιες δευτερεύουσες δράσεις(παρενέργειες) και κάποιες ανεπιθύμητες δράσεις(ανεπιθύμητες ενέργειες) και έτσι πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας αν θέλουμε στα αλήθεια να βρούμε την γνώση γύρω από τα φυσικά φάρμακα.

Ο Κάθε ένας καλοπροαίρετος ερευνητής πρέπει να εστιάζει στο ποια είναι η ΚΥΡΙΑ ιατρική δράση του φαρμάκου που επιλέγει και ποιο φάρμακο έχει ως ΚΥΡΙΑ δράση την θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.

Έτσι λοιπόν το κρεμμύδι ως ΚΥΡΙΑ δράση  είναι το καλύτερο φάρμακο για την ωτίτιδα την οποία θεραπεύει (με ενστάλαξη χυμού στον ακουστικό πόρο) συνήθως μέσα σε ένα 24ωρο (!!!) γεγονός που το κάνει αναντικατάστατο φάρμακο για μικρά παιδιά που οι χημικές αντιβιώσεις τους δημιουργούν πολλές παρενέργειες και ταλαιπωρία, ως δευτερεύουσες ενέργειες έχει την ήπια αντιμικροβιακή δράση κ.λ.π. και ως ανεπιθύμητη ενέργεια έχει την αύξηση της οξύτητας του στομάχου. Επίσης το μελισσόχορτο έχει ως ΚΥΡΙΑ δράση την ηρεμιστική-υπνωτική ως δευτερεύουσες δράσεις έχει π.χ. την βοήθεια  στην ρύθμιση του διαβήτη και ως παρενέργεια την δημιουργία προβλημάτων σε όσους πάσχουν ήδη από κάποιες παθήσεις στον θυροειδή αδένα.

Συνεπώς αν κάποιος πάθει ωτίτιδα και διαβάσει ένα άρθρο για τις...μαγικές ιδιότητες του μελισσόχορτου και πιει ένα τσαγάκι....απλώς θα δει...όνειρα γλυκά ή ακόμα χειρότερα αν το άρθρο δεν ενημερώνει για την αντένδειξη του μελισσόχορτου σε κάποιες ομάδες ασθενών με πρόβλημα στον θυροειδή τότε μπορεί από το...τσαγάκι να τρέχει στο νοσοκομείο και φυσικά όχι μόνο για την ωτίτιδα!

Όπως επίσης  κάποιος που έχει διαβήτη αν διαβάσει κάποιο άρθρο που θα του προτείνει τα....κρεμμύδια και αυτός φάει μια .....κρεμμυδόσουπα το πολύ που θα ωφεληθεί είναι να λειτουργήσει το παχύ έντερο και να έχει....αέρια και φυσικά αν δεν είναι κάποιος που εκτός από τον διαβήτη πάσχει από γαστροισοφαγική παλινδρόμηση διότι τότε εκτός από τα φάρμακα του ζαχάρου θα φορτωθεί και μια κούτα Losec και αν ο ταλαίπωρος που θα πάρει το Losec έχει τύχει να διαβάσει ένα άρθρο για το βαλσαμόχορτο (το οποίο όντως κάνει καλό στο στομάχι υπό όρους όμως) και μαζί με το Losec πιει και ένα...τσαγάκι βαλσαμόχορτου τότε θα πάει πάλι στο νοσοκομείο γιατί το Losec κάνει σοβαρή αλληλεπίδραση με το βαλσαμόχορτο. Η συνταγή του Losec το γράφει ως αντένδειξη (με το χόρτο του Αγίου Ιωάννη) αλλά τα χιλιάδες άρθρα όχι.

Δεν ξέρω αν ο αναγνώστης καταλαβαίνει τι θέλω να πω αλλά σε κάθε περίπτωση θα το κάνω πιο «λιανά»:

   
Οι φυσικές θεραπείες δεν είναι μια συνταγογράφηση στον παθολόγο της γειτονιάς αλλά είναι τρόπος ζωής, θέασης των πραγμάτων και κουλτούρας γενικότερης , πράγμα που απαιτεί να κάνουμε κάποια βήματα περαιτέρω από τα βήματα που απαιτούνται για να πάει κάποιος στο...ΙΚΑ. (το έγραψα στην αρχή το γράφω και στο τέλος προς εμπέδωσης).

Έτσι λοιπόν μέχρι να πάμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου που είναι κάποιες συνταγές για κάποιες παθήσεις ο αναγνώστης καλείται να αναθεωρήσει τον τρόπο που έβλεπε ως τώρα τα διάφορα φάρμακα της φύσης:

Αν πιστεύει πως είναι είναι όντως φάρμακα πρέπει να τα δει και να τα μελετήσει ως τέτοια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να αποκτήσετε την δική σας κατσίκα από το Α ως το Ω!

Τα πάντα γύρω από το φυσικό αυτόπηκτο αλάτι βράχων: Η ανωτερότητα του φυσικού τρόπου.

Εμμανουήλ ο παλαιοχριστιανός: τα βασανιστήρια των παιδιών μου 8 ώρες στο ΑΤ Κυψέλης.

Έλληνας Δικαστής:Μήπως έγινε πραξικόπημα και μόνο τα τανκς δεν είδαμε;Έχουν καταλύσει τους νόμους και το Σύνταγμα με αφορμή την «πανδημία»!