Ο γυναικολόγος Απόστολος Καμπαγιάννης με αφορμή το ερώτημα “καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός;” καταγγέλλει πως η Ελλάδα, είναι η ντροπή της μαιευτικής παγκοσμίως. Οι περισσότερες γυναίκες είτε είναι μέλλουσες μαμάδες είτε έχουν σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνουν μαμάδες, ενδιαφέρονται να μάθουν, τι είναι πιο σωστό να κάνουν. Καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό; Είναι το ίδιο; Η καισαρική πρέπει να αποτελέσει λύση ανάγκης ή όχι; Ο γυναικολόγος, με αφορμή αυτό το ερώτημα καταγγέλλει πως η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της μαιευτικής παγκοσμίως. Πολύ αυστηρός, αλλά που βασίζει αυτήν την τοποθέτηση; Θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία. Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας έχει προβλέψει πως η γέννηση του παιδιού θα πραγματοποιηθεί μέσω της κολπικής οδού. Η καισαρική τομή είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης του τοκετού, όταν υπάρχει κίνδυνος για την μητέρα ή το παιδί.
Η καισαρική τομή δεν δαιμονοποιείται. Αν δεν υπήρχε η καισαρική τομή, πολλά παιδιά δεν θα είχαν έρθει στον κόσμο, ή θα είχαν γεννηθεί με σοβαρά προβλήματα λόγω δυσκολίας στον φυσιολογικό τοκετό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει πως το ποσοστό των καισαρικών τομών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%. Η Ιατρική είναι μία τεχνοκρατική επιστήμη. Η πραγματοποίηση πολλών καισαρικών τομών αυξάνει το κόστος στο σύστημα Υγείας.
Κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστους οικονομικούς όρους (ο φυσιολογικός τοκετός), στην περίπτωση της καισαρικής τομής θα κοστίσει παραπάνω, χωρίς να υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος (εφόσον βρίσκεται έξω από το 15% των θεωρητικών περιπτώσεων που αναφέρθηκε παραπάνω).
Ο λόγος όμως της καισαρικής τομής δεν είναι μόνο οικονομικός. Είναι τα πρωτόκολλα. Υπάρχουν πρωτόκολλα άσκησης Μαιευτικής. Είναι τα πρωτόκολλα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Και πέρα από τα πρωτόκολλα, είναι ο τρόπος που τα εξατομικεύεις. Δεν ακολουθείς τυφλά τα πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα προσαρμόζονται στον άνθρωπο. Όχι ο άνθρωπος στα πρωτόκολλα. Και έτσι ολοκληρώνεται η έννοια της σύγχρονης Ιατρικής. Μια τεχνοκρατική επιστήμη με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της Μαιευτικής παγκοσμίως. Από την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μας υπολογίζει, δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ο εξευτελισμός του μωρού ήδη προτού γεννηθεί, μέσω της (εύκολης) χειραγώγησης της μητέρας του, οδήγησε αντανακλαστικά σε δράσεις και σε κινήματα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της γυναίκας στον φυσιολογικό τοκετό. Τα κινήματα αυτά βρήκαν χώρο δράσης πάνω στην τυχοδιωκτική άσκηση της Μαιευτικής, ξεκίνησαν με αγνές προθέσεις και μεταλλάχθηκαν σε βάθος χρόνου. Η εμπορευματοποίηση του τοκετού εξελίχθηκε σε εμπορευματοποίηση του φυσικού τρόπου τοκετού.
Το χρήμα διαφθείρει τους πάντες. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατάλαβαν πως δεν χρειάζεται να μαλώνουν πάνω από το πηγάδι με το χρυσάφι. Και αποφάσισαν να συνεργαστούν. Οι γιατροί έγιναν ξαφνικά υπέρμαχοι του φυσιολογικού, οι μαίες σιγοντάρισαν και αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα ένα επίσημο ποσοστό 70% καισαρικών τομών, όπου όλοι είναι χαρούμενοι. Εκτός από τα παιδιά που θα ζήσουν στο μέλλον.
Στην Ελλάδα ακόμα συζητάμε για τον τρόπο τοκετού. Την ίδια στιγμή, παγκοσμίως, εφαρμόζονται πολιτικές υγείας για τον κάθε οργανισμό, ήδη όταν βρίσκεται μέσα στην ενδομήτρια ζωή. Πολιτικές άγνωστες στην Ελλάδα και που η απουσία τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα των παιδιών στο μέλλον. Όσοι κόπτονται για τον φυσιολογικό τοκετό ή την καισαρική, είτε είναι γιατροί είτε είναι μαιευτικό προσωπικό, θα πρέπει να ευχαριστούν την καλή τους τύχη που στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα (ετεροχρονισμένη) ποινικοποίηση κάθε ιατρικής απόφασης και ενέργειας.
Οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους στην εφηβεία με πολλά ιατρικά προβλήματα, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος. Και όταν πάμε να το εξηγήσουμε, η άρνηση αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Πιλάτες στην εγκυμοσύνη. Μαία και βοηθός μητρότητας στον τοκετό. Τοκετός στο νερό και ο γιατρός μου είναι υπέρ του φυσικού. Επιδίωξη φυσικού τοκετού υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ η καισαρική τομή είναι ενδεδειγμένη. Καισαρική τομή και πολιτισμός. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχουν καμία σημασία.
Οι γυναίκες που θα πάρουν πάνω από 15 κιλά στην εγκυμοσύνη (και λιγότερα αν είναι ήδη παχύσαρκες), που θα καπνίσουν στην εγκυμοσύνη, που θα πάρουν φαρμακευτικά ή βιταμινούχα σκευάσματα χωρίς λόγο, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του τοκετού πριν τις 39 συμπληρωμένες εβδομάδες (χωρίς μαιευτική ένδειξη), δεν έχει καμία σημασία αν θα γεννήσουν με καισαρική τομή ή στο λιβάδι.Το παιδί τους ήδη έχει προδιάθεση για σοβαρά προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα της τελευταίας 20ετίας. Ήρθε ο καιρός να την αναγνωρίσετε.
Και το μόνιμο ερώτημα φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική είναι ένα ξεπερασμένο δίλημμα ατόμων που δεν γνωρίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα και εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποιες πρέπει να είναι οι πραγματικές τους απαιτήσεις. Θα τους τις υπενθυμίζουν τα παιδιά τους, όταν περιμένουν το ραντεβού στον χώρο αναμονής των ιατρείων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου