Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

#Τελευταίες ειδήσεις:

Πανικός στην ιατρική κοινότητα με την εμφάνιση νέων ομάδων αίματος. Έχουν σχέση με εμβρυική θνησιμότητα;Τι συμβαίνει;(VIDEO)


Ακούνε οι τηλεειδικοί;

  • Σαν κεραυνός έχει πέσει η είδηση που κυκλοφορεί και έχει προκαλέσει έκπληξη και προβληματισμό στους υγειονομικούς οι οποίοι περιμένουν εξηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς ώστε να ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν στο εξής την ήδη προβληματική αιμοδοσία στην χώρα μας...

Γράφει ο Ιωάννης Βαρκάρης 

Πριν από ένα χρόνο περίπου έπαιξε για λίγο καιρό στο εξωτερικό η είδηση ότι επιστήμονες ανακάλυψαν κάποιο «νέο σύστημα» ομάδων αίματος.Φυσικά οι ντόπιοι τηλεειδικοί και κατά φαντασίαν αρμόδιοι ούτε είδαν ούτε άκουσαν -τότε-κάτι. Να όμως που όταν έχεις την τάση να κρύβεις τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι -για να μην φαίνονται- τότε αργά η γρήγορα κάποιος θα τα ανακαλύψει από την...μυρωδιά.


Μια ιστορία γεμάτη καχυποψία και αντιφάσεις

Τον Σεπτέμβρη του 2022 Επιστήμονες από το NHS Blood and Transplant (NHSBT) και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα ομάδων αίματος, που ονομάζεται Er.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Εργαστήριο Αναφοράς Ομάδων Αίματος (IBGRL) του NHSBT , σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μαζί με μια ομάδα διεθνών συνεργατών.

Η Nicole Thornton, Επικεφαλής Αναφοράς Ερυθρών Αιμοσφαιρίων στο Διεθνές Εργαστήριο Αναφοράς Ομάδων Αίματος του NHSBT, δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτό που θεωρούμε ότι είναι η «κανονική» μορφή του Er, αλλά ένας μικρός αριθμός σπάνιων ατόμων έχουν αλλάξει μορφές - συμπεριλαμβανομένων των νέων εντοπίσαμε σε αυτή τη μελέτη.

Ωστόσο σε αυτή την περσινή ιστορία μπορεί κανείς εύλογα να αναρωτηθεί για κάποια οφθαλμοφανή θέματα που προκύπτουν. 
 Αφού οι επιστήμονες  «κατάφεραν να δείξουν το γενετικό υπόβαθρο αυτών των 3 αντιγόνων (Era, Erb και Er3), μαζί με τον εντοπισμό δύο νέων αντιγόνων (Er4 και Er5), δημιουργώντας ένα νέο σύστημα ομάδων αίματος» δεν μας λένε που και πως βρήκαν αυτά τα δυο νέα αντιγόνα (σημειώστε: Η συντετμημένη ονομασία «αντιγόνο» σημαίνει «γεννήτορας αντισωμάτων». Τα αντιγόνα έχουν άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα). Ωστόσο ξέρουν ήδη ότι αυτές οι 2 νέες παραλλαγές εμπλέκονται σε θανάτους εμβρύων:
Οι παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο σύστημα της ομάδας αίματος, Er4 και Er5, είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις αιμολυτικής νόσου του εμβρύου και του νεογνού, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας επιτίθεται στο αίμα του αγέννητου παιδιού τους. Δύο ασθενείς των οποίων το ιστορικό μελετήθηκε δυστυχώς έχασαν τα μωρά τους εξαιτίας αυτής της ασθένειας.
Κάπου εδώ το θέμα έπαιρνε μια τροπή μυστικοπάθειας διότι οι επιστήμονες δεν μας λένε κάποια άλλα πράγματα που ίσως θα έπρεπε να ξέρουμε σχετικά με αυτές τις «σπάνιες» περιπτώσεις όπως ας πούμε την ηλικία, την γενική υγεία και την κατάσταση εμβολιασμού των μητέρων αυτών.
Και στην τελική αναρωτιέται κανείς, γιατί σε μια τέτοια απρόσμενη ανακάλυψη εμπλέκονται έγκυες γυναίκες οι οποίες έχασαν τα μωρά τους; Είναι γυναικείο και μητρικό προνόμιο αυτές οι νέες παραλλαγές; Πιστεύουμε ότι από τότε η ιατρική κοινότητα θα έπρεπε να έχει δώσει απαντήσεις ή έστω περισσότερες διευκρινήσεις.
 
Και πάνω που το θέμα είχε ξεχαστεί έρχεται να μας βρει στην Ελλάδα μέσω της αιμοδοσίας.

  • Πριν λίγες ημέρες ο Τάσος Κοντακίδης από τον σύλλογο αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη ήρθε να μας θυμίσει τις πιθανές νέες ομάδες αίματος
Σε συνέντευξη που δόθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Κοντακίδης μας ενημερώνει για κάποιες «νέες» ομάδες αίματος για τις οποίες υπήρχε άγνοια ως τώρα.
Ακούστε το απόσπασμα στην εκπομπή:
 

 

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Κοντακίδη «το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν ομάδες αίματος που δεν γνωρίζουμε. Έχουμε πλέον σίγουρα στην ομάδα Α το Α1 και το Α2 που αν το βάλουμε σε θετικό και αρνητικό έχουμε Α1+ Α1- Α2+Α2- και επειδή το Α πάει και με το Β έχουμε και άλλη ομάδα αίματος Α1Β+ Α1Β- κλπ».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι σημαίνει όλο αυτό και από που προήλθε , αν ας πούμε ήρθε από την Ευρώπη ή αν ευθύνονται τα εμβόλια ή κάτι άλλο ο κ. Κοντακίδης απαντάει σαφέστατα ότι «Δεν ξέρουμε δεν έχουμε ενημέρωση από πουθενά για το θέμα»

  • Όμως παρότι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα και δεν μιλάει ο σύλλογος των αιμοδοτών με τους γιατρούς,μετά από μόλις δύο μέρες μάλλον τελικά το συζήτησε ή ρώτησε ή ενημερώθηκε διότι άλλαξε κάπως τις δηλώσεις του στο θέμα.
Συγκεκριμένα σε βίντεο της ΔΕΛΤΑ τηλεόρασης μόλις 2 μέρες μετά από την ραδιοφωνική συνέντευξη βλέπουμε τον κ. Κοντακίδη να υποστηρίζει πως «είναι αρκετά χρόνια που γνωρίζουμε αυτές τις ομάδες αίματος»
Δείτε το βίντεο:
 
Με ποιόν μίλησε ο κ. Κοντακίδης και θυμήθηκε μέσα σε 48 ώρες αυτό που ήξερε εδώ και χρόνια αλλά το είχε ξεχάσει;
Οι γνωστές «από αρκετά χρόνια» νέες ομάδες αίματος μήπως είναι οι ομάδες που βρήκαν το 2022 στο NHSBT
Και αν ναι έχουν σχέση με εμβρυική και νεογνική θνησιμότητα; Ο οργανισμός των μητέρων που έχουν αυτή(-ες) την «νέα» και «σπάνια» και «από χρόνια γνωστή(-ες)» ομάδα(-ες) αίματος έχει την τάση το ανοσοποιητικό τους να επιτίθεται στο έμβρυο σκοτώνοντας το; (θεωρώντας το ίσως σαν κάποιο ιό;)
Διότι αν είναι έτσι τα πράγματα τότε μάλλον αυτή η ιστορία δεν προβλέπεται να έχει αίσιο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση ξαναρωτάμε:
Ακούνε οι τηλεειδικοί; Περιμένουμε απαντήσεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να αποκτήσετε την δική σας κατσίκα από το Α ως το Ω!

Τα πάντα γύρω από το φυσικό αυτόπηκτο αλάτι βράχων: Η ανωτερότητα του φυσικού τρόπου.

Έλληνας Δικαστής:Μήπως έγινε πραξικόπημα και μόνο τα τανκς δεν είδαμε;Έχουν καταλύσει τους νόμους και το Σύνταγμα με αφορμή την «πανδημία»!

Προσοχή!Κυκλοφορούν «περίεργες» ιώσεις!Δύο προτεινόμενα φυσικά φάρμακα γι`αυτές!